Istoria ecovatei

Pentru păstrarea căldurii în încăperi, se utilizează diverse tipuri de termoizolanţi, dar unul din cei mai buni , ne demonstrează şi istoria, este termoizolantul din fibre de celuloză “Ecovata Termică”.

În anii 20 ai secolului trecut, în Canada, apoi puţin mai tîrziu şi în Germania şi SUA, s-au elaborat cercetări ştiinţifice ale proprietăţilor celulozei ca posibilitate de a fi utilizat drept termoizolant şi fonoizolant.

Proprietăţile unice ale fibrelor de lemn (celuloză), au demonstrat perspective de a fi utilizat în scopurile sus menţionate.

În 1928, în Germania, a apărut prima uzină de producere a izolantului termic din celuloză, care, în acel moment a acoperit un volum considerabil de solicitări în material termoizolant, mai ales din partea proprietarilor de case particulare.

În anii 1950, au apărut primele maşini de suflat care erau aduse în funcţiune cu ajutorul electricităţii sau motoare diesel. Odată cu modernizarea tehnicii, tehnologiei de izolare termică şi fonică, au apărut şi alte modele tot mai performante.

Ecovata a devenit termoizolantul secolului XXI – un material pe deplin accesibil, de elită, ecologic, de clasă superioară, concomitent fiind mai ieftin ca izolanţii sintetici.

La moment termoizolare cu celuloză este populară în SUA, Canada, cîteva ţări Europene, Russia, i-a amploare în Japonia şi alte ţări din Asia.

În Finlanda, ţară cu 5 mln locuitori, producerea termoizolantului din fibre de celuloză constiutuie 25 000 tone anual (1 mln de încăperi termoizolate). Cota Ecovatei la construcţii individuale pe piaţa  termoizolanţilor, constituie 70 %!

În SUA, doar în anii 2005, mai mult de 340 000 de clădiri au fost termoizolate cu fibre de celuloză.

În Germania – Isofloc, Climacell, Steico; în Finlanda – EkoVilla, Termex; în Norvegia– Isofiber; în Canada şi SUA – Cellulose; În Russia şi Cazahstan – Эковата; în Polonia – Экофибер, se mai întîlnesc aşa denumiri ca: ISOCELL,TERMOVATA, EKOFIBER, ECOFLOCK, EXCEL, SELLUVILLA, ISODAN, EKOREMA, VEKOVER, Cellulose Insulation, GREENFIBER, FIBRATUS, Dämmstatt, EKOREMA  şi altele, iar în Republica Moldova este deja cunoscut sub marca "ECOVATA TERMICĂ".

Structura și compoziția chimică a tuturor termoizolanților este identică.

Ecovata este o alternativă excelentă altor materiale termoizolante cunoscute: vata minerală, vata de bazalt, vata din fibre de sticlă, polistirenul, cheramzitul.

Ecovata este economă, durabilă, rezistentă la foc, absolut inofensivă pentru om. În perioada de exploatare, nu îşi pierde proprietăţile. Se păstrază mai mult de 75 ani, posibil şi mai mult (istoria ne va arăta).